Oostende • 05 maart 2020

Op 5 maart 2020 werd startschot gegeven voor ‘Troon 17’. In de leegstaande gebouwen van de VIVES-hogeschool, het vroegere KHBO, verrijzen binnenkort 123 nieuwe appartementen. Opmerkelijk: het project is dit jaar de enige nieuwbouw in de stad mét zicht op zee.

Binnen enkele jaren verrijzen er 146 nieuwe appartementen in het historische pand. Aan de Zeedijk worden ze verdeeld over zes verdiepingen, aan de Troonstraat over veertien verdiepingen. Er komen ook twee luxueuze penthouses van liefst 200 m² groot.

Groene binnentuin

De volledige site is bijna 1,8 hectare groot. De binnenplaats langs de Troonstraat bestaat voorlopig voornamelijk uit beton, maar wordt heraangelegd tot een groene binnentuin met wandelpaden. De auto zal worden geweerd en zwakke weggebruikers krijgen voorrang. Ten slotte komt er ook een extra ruime fietsenberging, inclusief fietslift. Met deze appartementen richten we ons voornamelijk tot tweedeverblijvers. Maar de appartementen zijn zodanig ruim - 90m² - dat vaste verblijven ook mogelijk zijn.

Global Estate BERTON Oostende Troonstraat 20 04 091 achter frontal crop2
Global Estate BERTON Oostende Troonstraat 20 04 091 Close Cam01
Global Estate BERTON Oostende Troonstraat 20 04 091 garden top
Troon 17 Global Estate Group 2

meisjesinternaat wordt nieuwe woonbuurt

Het grote hoekpand stond vroeger in heel België bekend als de prestigieuze etiquetteschool ‘Sacré-Coeur’. Vooral welgestelde families uit Wallonië stuurden hun dochters hier naartoe om hen goede manieren aan te leren en om de gezonde zeelucht in te ademen.

Later, in 1955, werd de school verkocht aan de hogeschool. Tot 2017 studeerden er elk jaar honderden studenten Elektromechanica en Bouw- en Luchtvaarttechnologie van de KU Leuven en de VIVES-hogeschool, het vroegere KHBO af.

“We hebben dan ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de historische details. Deze zorgen ervoor dat het gebouw haar robuuste karakter zal behouden.”

Luc Beke — CEO Global Estate Group

Oog voor historische details

De afbraakwerken zijn zopas gestart maar tijdens de sloop verdwijnt niet alles. De gevel van het beschermd monument blijft behouden en de moderne architectuur van de appartementen zal volledig aansluiten bij het historische karakter van de gebouwen. Het ontwerp dat vandaag op tafel ligt, is bovendien opgemaakt in nauwe samenwerking met de dienst Monumentenzorg en de stad Oostende. Ook het unieke keramieken kunstwerk in de gevel blijft behouden.

Global Estate Group vindt het belangrijk dat de ziel van dit beschermde monument niet verloren gaat met onze nieuwe plannen. “We hebben dan ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de historische details. Deze zorgen ervoor dat het gebouw haar robuuste karakter zal behouden. Het keramieken kunstwerk zal op onze kosten voorzichtig worden verwijderd en integraal aan de erfgoeddienst van de stad Oostende geschonken worden,” verklaart Luc Beke, CEO van Global Estate Group.

Naamloos

Vergunning Veemarkt goedgekeurd

Goed nieuws! Deze week werd de vergunning voor de Veemarkt in Sint-Michiels goedgekeurd. Nu we definitief groen licht hebben, schieten we volop uit de startblokken om op deze unieke plek…

Lees meer

Residentie Brouwershof Westrozebeke Global Estate Group

5 redenen waarom residentie Brouwershof een slimme investering is

Vastgoedexperts zijn het erover eens dat investeren in een nieuwbouwappartement nog altijd een goede keuze is. Bent u nog op zoek naar een investering in West-Vlaanderen? Waarom Residentie…

Lees meer

Voorgevel nieuwe appartementen oud PMS-gebouw Global Estate Group

Voormalig PMS-gebouw krijgt nieuwe bestemming

Op het President Rooseveltplein in Kortrijk komen binnenkort vijf nieuwe appartementen in het vroegere gebouw van het PMS, het huidige CLB. Het oorspronkelijke pand kreeg vorm in 1970, maar staat…

Lees meer