Kortrijk • 11 december 2020

Op het President Rooseveltplein in Kortrijk komen binnenkort vijf nieuwe appartementen in het vroegere gebouw van het PMS, het huidige CLB. Het oorspronkelijke pand kreeg vorm in 1970, maar staat al enkele jaren te verkommeren.

Met de toekomstige invulling, vijf luxeappartementen, gaat de geschiedenis van het pand niet verloren, verzekert de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group. In plaats van het gebouw volledig te slopen en te vervangen door een nieuwbouw, koos de projectontwikkelaar bewust voor een reconversie. “Zo zetten we in op duurzaam bouwen en houden we tegelijk vast aan de historische elementen van het pand.”

Modernistisch kantoorgebouw

In de vroegere gebouwen van het PMS op het President Rooseveltplein in Kortrijk verrijzen binnenkort vier nieuwe appartementen en een duplex penthouse. Het modernistische kantoorgebouw is een oorspronkelijk ontwerp van Poly Scherpereel, de architect die ook tal van neoclassicistische stadswoningen heeft uitgetekend in het centrum. Het pand kreeg vorm in 1970 en was tot begin de jaren ‘90 de plek voor het PMS (vandaag het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, CLB). Daarna was onder andere het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) er gevestigd, maar sinds enkele jaren stond het gebouw te verkommeren.

Daar komt nu verandering in. In november startten de afbraakwerken en daarna wordt het modernistische pand getransformeerd in een duurzaam, energiezuinig en instapklaar appartementencomplex. Het gebouw - dat ‘Residence Roosevelt 12A’ wordt gedoopt - wordt niet volledig gesloopt. Enkele kenmerkende onderdelen, zoals de gevel, worden bewaard. Het nieuwe ontwerp is van de hand van architectenbureau Govaert & Vanhoutte. Voor het interieur wordt samengewerkt met de interieurarchitecte Stephanie Laporte.

“Bij reconversieprojecten beperken we de afvalstromen en snijden we bovendien geen open ruimte aan.”

Kathleen Dewulf — managing partner Global Estate Group

BA KGR 3 D N 03 Voorgevel 3 D 3

Reconversie

We streven een duurzamere vorm van bouwen na door te kiezen voor een reconversie in plaats van het pand te slopen en te vervangen door een nieuwbouwproject. Dit laatste vergt namelijk veel energie en zorgt bovendien voor tonnen bouwafval. Bij reconversieprojecten, zoals ‘Residence Roosevelt 12A’, beperken we de afvalstromen en snijden we bovendien geen open ruimte aan.

De residentie is een woonproject van de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group. Ze leidt ook Residentie Broelhotel, het nieuwe woonproject aan de historische Broeltorens in Kortrijk, in goede banen. Daar komen tegen eind volgend jaar twintig luxeflats. 

Voor 'Residence Roosevelt 12A' zijn de verbouwingen vandaag volop aan de gang en startte zopas ook de verkoop. De eerste bewoners zullen er begin 2022 hun intrek kunnen nemen.

Naamloos

Vergunning Veemarkt goedgekeurd

Goed nieuws! Deze week werd de vergunning voor de Veemarkt in Sint-Michiels goedgekeurd. Nu we definitief groen licht hebben, schieten we volop uit de startblokken om op deze unieke plek…

Lees meer

Residentie Brouwershof Westrozebeke Global Estate Group

5 redenen waarom residentie Brouwershof een slimme investering is

Vastgoedexperts zijn het erover eens dat investeren in een nieuwbouwappartement nog altijd een goede keuze is. Bent u nog op zoek naar een investering in West-Vlaanderen? Waarom Residentie…

Lees meer

Residentie Brouwershof Westrozebeke Global Estate Group

Bouw residentie Brouwershof van start

Zopas zijn tientallen arbeiders gestart aan de grondwerken van het nieuwbouwproject ‘Brouwershof’, aan de Dorpsstraat 42 in Westrozebeke. Binnen enkele maanden rijzen op de site van de voormalige…

Lees meer