Luik • 19 februari 2020

De Luikse deelgemeente Bressoux krijgt er tegen de zomer van 2021 een duurzaam businesspark bij. ‘Volta Business Parc’ - de naam voor het nieuwe kmo-park - wordt gebouwd op de terreinen van de voormalige elektriciteitscentrale van Engie Electrabel, langs de N90. Op de groene site van ruim drie hectare groot is in totaal plaats voor liefst 25 kmo-units. Er komen ook enkele winkels en kantoren. Het project kost in totaal 10,5 miljoen euro en zal worden opgetrokken door Global Estate Group. Voor de projectontwikkelaar uit Oostkamp is dit ook meteen het eerste businesspark over de taalgrens.

Eerste schepen van Luik, Christine Defraigne (MR), geeft vandaag het officiële startschot voor de bouw van 25 nieuwe kmo-units in Bressoux, bij Luik. Op de terreinen stond bijna honderd jaar lang een elektriciteitscentrale van energiebedrijf Engie Electrabel. Nu die gebouwen gesloopt zijn, kan de bouw van het nieuwe businesspark van start gaan. In de eerste fase van de bouwwerken worden de 25 kmo-units opgetrokken. Aansluitend komen er ook handelspanden en kantoren.

Elektriciteitscentrale

Terwijl de elektriciteitscentrale vroeger bekend stond om haar steenkoolgebruik, wordt het nieuwe kmo-park volledig duurzaam en volgens de meest recente milieunormen opgetrokken. Zo zal er op de daken plaats zijn voor zonnepanelen en wordt er veel aandacht besteed aan groen. Er komt een groene berm en de site zal - in tegenstelling tot vandaag - toegankelijk zijn voor de buurtbewoners langs de Rue de Droixhe en Rue Nicolas Kinet.

“Met ons nieuwste kmo-park in Bressoux richten we ons vooral op de lokale, Luikse ondernemer die zijn opslagplaats bijvoorbeeld niet meer aan zijn woning kan bouwen. Maar gezien de strategische ligging, langs de N90, en de vlotte bereikbaarheid via de E40 en E313, verwachten we ook veel interesse van bedrijven uit de hele provincie.” vertelt Kathleen Dewulf van Global Estate Group. 

Bressoux beeld 16
Bressoux beeld 10
Bressoux beeld 5
Bressoux beeld 3
Bressoux beeld 2
Bressoux beeld 17

Nieuwe tramlijn

De kmo-units - telkens tussen de 241 en 340 m² groot - worden verdeeld over vier gebouwen. Daarnaast kunnen ze uitgebreid worden naargelang de noden van de bedrijven. Indien ze meer ruimte nodig hebben, kunnen units dus altijd worden samengevoegd.

De Metro, het grootwarenhuis van de Makro-keten, blijft bestaan en krijgt het gezelschap van enkele nieuwe handelspanden. De site wordt dus een van de nieuwe commerciële hotspots van Luik. Zo maakt de stad ook werk van een nieuwe tramlijn waarmee de Luikenaars de site vlot én veilig kunnen bereiken.

“Met dit kwalitatieve kmo-park verwachten we een boost te geven aan de lokale economie.”

Kathleen Dewulf — Managing partner Global Estate Group

Eerste kmo-park over de taalgrens

Global Estate Group zal het nieuwe businesspark de komende jaren bouwen. ‘Droixhe Business Parc’ is het eerste kmo-park van de West-Vlaamse projectontwikkelaar over de taalgrens. Eerder realiseerde de groep al succesvol soortgelijke kmo-parken over heel Vlaanderen, zoals ‘Careel’ in Kluisbergen en de ‘Bekaert-site’ in Aalter.

“Met dit kwalitatieve kmo-park verwachten we een boost te geven aan de lokale economie," vertelt Kathleen Dewulf. "Het worden gebouwen waar verschillende kmo’s geregeld samen komen. Dat zorgt ervoor dat ze elkaar beter leren kennen en dat er uit deze ontmoetingen mogelijks nieuwe synergieën ontstaan. Daar doen we het voor.”

De eerste kmo’s zullen hun intrek kunnen nemen vanaf de zomer van 2021. Alles samen worden de kosten van het ‘Volta Business Parc’ geraamd op 10,5 miljoen euro.

1251 GEG BEERSEL B04 LR

Bouw van nieuw kmo-park in Beersel gaat van start

In Beersel start in september de bouw van het toekomstige kmo-park Molino, op de hoek van de Molenstraat en Breedveld. De site van ca. 8000 m² krijgt een stevige make-over: de bestaande gebouwen…

Lees meer

Global Estate Group zet eerste stappen in Frankrijk

Global Estate Group zet eerste stappen in Frankrijk

Met het nieuwe Franse kmo-park Cap d’Artisans waagt projectontwikkelaar Global Estate Group zich voor het eerst aan een project over de landsgrenzen heen.

Lees meer

Site Verhelst Bouwmaterialen Global Estate Group

Site Verhelst Bouwmaterialen krijgt nieuwe bestemming

In Ichtegem heeft projectontwikkelaar Global Estate Group de voormalige site van Verhelst Bouwmaterialen aangekocht. Op korte termijn krijgt het bestaande gebouw een tijdelijke invulling als…

Lees meer