Sleidinge • 24 januari 2024

Op de voormalige Campinasite in Sleidinge openen vandaag de deuren van het nieuwe kmo-park ‘De Melkerij’. Een 50-tal lokale ondernemers kunnen er vanaf nu hun intrek nemen. Burgemeester Joeri De Maertelaere en projectontwikkelaar Global Estate Group hebben de site officieel geopend en de eerste van 2.000 bomen geplant van het nieuwe bedrijfsbos. Hiermee zetten ze het duurzame aspect van het kmo-park in de kijker.

Na jaren van leegstand begint er een nieuw hoofdstuk voor de oude Campinasite in Sleidinge, een deelgemeente van Evergem. Vanaf vandaag kunnen er 46 kleine en startende ondernemers hun intrek nemen in het nieuwe en duurzame kmo-park De Melkerij. Projectontwikkelaar Global Estate Group uit Oostkamp vormde de verlaten site om tot een bruisend kmo-park met 3 loodsen, 4 kavels bouwgrond, 10 nieuwbouwunits en 29 gerenoveerde kmo-units. Het project kende meteen succes en is, op 4 units na, uitverkocht.

"Door verschillende types bedrijfsgebouwen aan te bieden, creëren we een aanbod op maat voor lokale, kleinschalige en startende ondernemingen. De vraag naar kwalitatieve bedrijfsgebouwen in de regio is duidelijk groot, want het project is al bijna uitverkocht. Door sterk in te zetten op het hergebruik van de gebouwen en materialen, houden we de impact op het milieu zo klein mogelijk. Tegelijk zorgen we ervoor dat de ondernemers op de lange termijn hun zaak hier kunnen uitbouwen. We zijn trots op deze duurzame en toekomstgerichte aanpak." – Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group.

1 Geg Sleidinge Event 1

Bedrijfsbos met 2.000 bomen

Om de herontwikkeling van de site te vieren, hebben burgemeester Joeri De Maertelaere en Kathleen Dewulf, CEO van projectontwikkelaar Global Estate Group, vandaag de eerste bomen geplant van het aangelegde bedrijfsbos. Het bos is ongeveer 6.000m² groot en zal maar liefst 2.000 bomen tellen. Daarnaast werd er op het terrein een groenbuffer aangelegd, een groenzone die de bedrijfsgebouwen visueel afschermt en een ecologische waarde heeft. Ook is er een picknickruimte tussen het groen waar zowel werknemers als buurtbewoners terechtkunnen.

Het bedrijfsbos getuigt van de duurzame visie op deze site. Om de verlaten zuivelfabriek om te vormen tot een toekomstgericht en energiezuinig bedrijventerrein, kon het project rekenen op de steun van de Vlaamse Regering via het zogenaamde Brownfieldconvenant. In samenspraak met de gemeente maakte Global Estate Group een ambitieus masterplan op waarbij volop de duurzame kaart getrokken werd.

“Deze private ontwikkeling op de iconische Campina-site is het resultaat van constructief overleg met onze gemeente. Bij de keuze van bedrijvigheid is rekening gehouden met de bezorgdheden uit de buurt. Het feit dat de bedrijfsgebouwen ondertussen al bijna volledig bezet zijn, bewijst dat er in onze gemeente bijkomende nood was aan ruimte voor kmo’s. Het duurzame en groene karakter van de site garandeert bovendien dat ‘De Melkerij’ een aangename plaats is en zal blijven om te ondernemen.” - Joeri De Maertelaere, burgemeester Evergem (N-VA)

32 Geg Sleidinge Event 32

Duurzaam en circulair

Bij de ontwikkeling van dit nieuwe kmo-park heeft Global Estate Group in de eerst plaats veel aandacht besteed aan circulariteit. In plaats van alles te slopen en opnieuw op te bouwen, werd dus bewust gekozen om zoveel mogelijk bestaande structuren en materialen te hergebruiken. Zo zijn de meest recente loodsen grondig gerenoveerd en opgesplitst. Van de overige loodsen, die al wat ouder waren, werd de betonstructuur behouden. Afgebroken materiaal werd onder meer gebruikt voor de fundering van de nieuwe loodsen. “Dankzij deze aanpak verleng je niet alleen de levensduur van de gebouwen maar spaar je ook heel wat nieuwe materialen uit, waardoor je een pak minder CO2 verbruikt”, klinkt het bij de ontwikkelaar.

Verder zijn er op het dak van de kmo-units 1.477 zonnepanelen geïnstalleerd en telt de site vier publiek toegankelijke laadplaatsen voor elektrische wagens. Tot slot wordt er ook ingespeeld op de toegenomen droogte van de voorbije jaren: via regenwaterputten en infiltratiegrachten wordt het regenwater optimaal benut of kan het op natuurlijke wijze in de grond dringen.

“We zijn trots dat we met onze zonnepanelen bijdragen aan een nieuw kmo-park waar ondernemers duurzaam aan de slag kunnen. Op de daken van de gebouwen hebben we 3.000 m² aan zonnepanelen gelegd. Deze wekken samen jaarlijks 575.000 KWH aan groene stroom op, wat gelijkstaat aan het energieverbruik van 200 gezinnen.” – Steven De Proost, CEO 7C Solarparken.

50 Geg Sleidinge Event 50
1251 GEG BEERSEL B04 LR

Bouw van nieuw kmo-park in Beersel gaat van start

In Beersel start in september de bouw van het toekomstige kmo-park Molino, op de hoek van de Molenstraat en Breedveld. De site van ca. 8000 m² krijgt een stevige make-over: de bestaande gebouwen…

Lees meer

Global Estate Group zet eerste stappen in Frankrijk

Global Estate Group zet eerste stappen in Frankrijk

Met het nieuwe Franse kmo-park Cap d’Artisans waagt projectontwikkelaar Global Estate Group zich voor het eerst aan een project over de landsgrenzen heen.

Lees meer

Site Verhelst Bouwmaterialen Global Estate Group

Site Verhelst Bouwmaterialen krijgt nieuwe bestemming

In Ichtegem heeft projectontwikkelaar Global Estate Group de voormalige site van Verhelst Bouwmaterialen aangekocht. Op korte termijn krijgt het bestaande gebouw een tijdelijke invulling als…

Lees meer