Mechelen • 12 april 2023

Zopas werd het officiële startschot gegeven voor de afbraakwerken van de voormalige betoncentrale Inter-Beton in Mechelen Noord. Op die locatie verrijst woonproject D’Île Malines, een luxeproject met 50 appartementen. Inter-Beton verkocht het terrein aan projectontwikkelaar Global Estate Group om er een ware landmark neer te zetten naast het Van der Valk hotel aan de rand van Mechelen. Global Estate Group is op haar beurt een samenwerking aangegaan met projectontwikkelaar en aannemer DCA voor de gezamenlijke ontwikkeling van het project en de bouw van het project door DCA.

Waar gedurende 50 jaar de betoncentrale van Inter-Beton actief was, rijzen binnenkort 50 luxeappartementen – verdeeld over twee gebouwen met 15 en 35 wooneenheden – uit de grond. ​ D’Île Malines – zo heet het project – ​ wordt een high-end project in het groen, met prijzen die schommelen tussen 300.000 euro voor een eenslaapkamerappartement tot 1,4 miljoen euro voor een penthouse. Elk appartement heeft onder meer een privéterras van minimum 20 vierkante meter groot. De verkoop is amper een maand geleden gestart en er zijn intussen 36 appartementen verkocht.

Naast de 50 appartementen komen er ook 40 ondergrondse parkeerplaatsen met nutsvoorzieningen voor laadpalen en een fietsenstalling voor 150 fietsen en 8 bakfietsen. Bovenop de ondergrondse parkeergarage wordt een parkzone – een creatie van landschapsarchitect OKRA uit Utrecht aangesteld door de stad - ​ ingericht. ​ Die groene long wordt bovendien toegankelijk voor de hele buurt. In het kleinste gebouw bevindt zich een commerciële ruimte van 305 vierkante meter die nog een definitieve invulling moet krijgen.

Afbraak dile malines 2

“Het is voor ons een historisch moment dat onze welgekende betoncentrale nu verdwijnt op deze plaats. Maar we zijn wel enorm trots dat onze industriële site na 50 jaar plaatsmaakt voor een mooi woonproject met voldoende groen en zo de buurt helpt heropwaarderen.”

Geert De Maeyer — Managing Director Inter-Beton

De ontwikkelaars zetten maximaal in op duurzaamheid voor deze luxeappartementen, die volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Alle ruimtes worden verwarmd via geothermie door middel van een grondwater-warmtepomp. Er wordt ook vloerkoeling standaard mee aangeboden. Daarnaast wordt extra energie opgewekt door riothermie, een techniek die warmte haalt uit het rioleringswater. Om dit laatste mogelijk te maken wordt de site aangesloten op een collector van Aquafin op initiatief van de stad Mechelen. Verder voorzien de ontwikkelaars zonnepanelen op alle hoofddaken en worden daarnaast ook groendaken voorzien. Het overtollig water van de daken zal opgevangen worden zodat dit kan worden gerecupereerd voor de spoeling van de toiletten. 

“Duurzaamheid staat in elk van onze projecten voorop. Elke toekomstige bewoner heeft daar alleen maar baat bij, zeker in de huidige tijden waar de energieprijzen nog steeds onzeker zijn. We voorzien daarom op de daken een maximale hoeveelheid aan zonnepanelen. Hetzelfde geld voor de verwarming en het warm water door geothermie en riothermie toe te passen in het project,” vertellen Francis Vrancken, Gedelegeerd Bestuurder DCA en Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group.

DCA Woonprojecten D Ile Malines Mechelen
AMS 1695 DCA MEC 20230210 Beeld B
AMS 1695 DCA MEC 20230202 Beeld G
AMS 1695 DCA MEC 20230202 Beeld F2

Maar daar stopt het innovatieve karakter van het project niet. Om de overtollige aarde – goed voor 10.000 kubieke meter – af te voeren zullen vrachtschepen ingezet worden. Deze schepen kunnen via de nabijgelegen Dijle de aarde afvoeren. Op die manier vermijden de ontwikkelaars dat maar liefst 500 vrachtwagens de site op en af moeten rijden en worden de omliggende straten gespaard van bijkomend zwaar vrachtvervoer. ​

"Met de afbraak van de voormalige Inter-Betonsite wordt het startschot gegeven voor de realisatie van het eerste woonproject en een publiek park binnen het stadsontwikkelingsproject Keerdok," licht schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen toe. "Opnieuw een levendige ontwikkeling die de stad Mechelen verder zal versterken als een aantrekkelijke en duurzame stad om te wonen, werken en leven. Het project draagt ongeveer 7.500 m² over naar de stad. Samen met delen van De Vlaamse Waterweg en delen die al in onze eigendom zijn, zal het publiek park ongeveer 10.000m² groot worden. De ontwikkeling van de voormalige Inter-Betonsite tot een woonproject en park past perfect in ons streven naar duurzame en kwalitatieve stadsontwikkeling in Mechelen.” 

“De ontwikkeling van de voormalige Inter-Betonsite tot een woonproject en park past perfect in ons streven naar duurzame en kwalitatieve stadsontwikkeling in Mechelen.”

Greet Geypen — Schepen van Stadsontwikkeling

Zowel de ontwikkelaars als het architectenbureau AP/ART Architecten in samenwerking met Studio Jan Vermeulen willen met het gebouw niet alleen een mooie landmark neerzetten op een mooie locatie, maar ze willen hiermee eveneens tegemoet komen aan de hoge woonnoden.  Jan Vermeulen: "We kiezen met D’Île Malines voor twee robuuste gebouwen met een hedendaagse architectuur. Ze zien eruit als pakhuizen waar je kan wonen in het groen en aan het water. Het ontwerp past bovendien volledig in het industriële karakter van de Keerdok site en Den Ouwen Dok.”

"Steeds meer mensen zijn op zoek zijn naar een comfortabele en duurzame woning die niet te veraf ligt van het centrum van de stad, maar toch nog voldoende groen in de omgeving biedt," vullen Francis Vrancken, Gedelegeerd Bestuurder DCA en Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group aan. "Daar spelen we met dit project op in door ruime appartementen te creëren met elk een eigen terras en daarnaast een grote gemeenschappelijke tuin. Bovendien wordt ook een grote parkzone gecreëerd van zo’n 10.000 vierkante meter die toegankelijk is voor de ganse buurt. Ook voor de commerciële ruimte kijken we richting een horecavoorziening die een meerwaarde biedt voor de buurt en het park."

De afbraakwerken zijn zopas van start gegaan, de bouwwerken starten nog voor het bouwverlof in juli 2023. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners er hun intrek nemen in het najaar van 2025.

“Het ontwerp past volledig in het industriële karakter van de Keerdok site en Den Ouwen Dok.”

Jan Vermeulen — architect

Naamloos

Vergunning Veemarkt goedgekeurd

Goed nieuws! Deze week werd de vergunning voor de Veemarkt in Sint-Michiels goedgekeurd. Nu we definitief groen licht hebben, schieten we volop uit de startblokken om op deze unieke plek…

Lees meer

Site Verhelst Bouwmaterialen Global Estate Group

Site Verhelst Bouwmaterialen krijgt nieuwe bestemming

In Ichtegem heeft projectontwikkelaar Global Estate Group de voormalige site van Verhelst Bouwmaterialen aangekocht. Op korte termijn krijgt het bestaande gebouw een tijdelijke invulling als…

Lees meer

Laadpalen O-Forty Global Estate Group

O-Forty krijgt openbaar laadstation voor elektrische wagens

Op ons kantorenproject O-Forty opent vandaag het eerste ultrasnelle laadstation voor elektrische wagens in Oostkamp. We gingen hiervoor de samenwerking aan met Boostcharge, die op de site 8…

Lees meer