Ichtegem • 14 oktober 2021

In het West-Vlaamse Ichtegem is de sloop gestart van de voormalige gebouwen van Dupon Biscuits, dat verhuist naar een nieuwe vestiging in Torhout. De oude koekjesfabriek maakt plaats voor een nieuw bedrijventerrein met 31 kmo-units dat de naam Houtland-West krijgt. Door de uitstekende ligging en het nijpende tekort in de regio aan kwalitatieve ruimte om te ondernemen, is er veel interesse in de nieuwe economische hotspot. Al de helft van de kmo-units kent een eigenaar, terwijl de verkoop nog maar net gestart is.

Dupon Biscuits

De keuze om de oude gebouwen van Dupon Biscuits, dat koekjes voor ijsjes maakt, te herontwikkelen tot kleine kmo-units is te verklaren vanuit de grote nood aan een kwalitatieve ruimte voor kleine zelfstandigen en ondernemers waar de regio mee kampt. "We merken dat veel kmo’s al jaren tevergeefs op zoek zijn naar een stek om uit te breiden," vertelt Kathleen Dewulf van Global Estate Group. "Het weinige dat op de markt komt, is te duur of te groot of er bestaat een ellenlange wachtlijst voor. Houtland-West zal extra zuurstof geven aan het economische weefsel in de regio."

Kmo-park Houtland West Global Estate Group 1

“Houtland-West zal extra zuurstof geven aan het economische weefsel in de regio.”

Kathleen Dewulf — Managing Partner Global Estate Group

Niet alles tegen de vlakte

Global Estate Group – een van de belangrijkste West-Vlaamse ontwikkelaars van bedrijventerreinen, met onder meer kmo-parken in Bredene, Roeselare, Veldegem, Waardamme en Wielsbeke – mikt met Houtland-West op een bedrijventerrein dat tegelijk functioneel en duurzaam is. Dat laatste wil het onder meer bereiken door enkele bestaande gebouwen te integreren in het project.
De site heeft een totale oppervlakte van 2,3 ha en omvat tot op heden loodsen, kantoren, productiehallen en een woning. De loodsen en kantoren maken plaats voor de 31 kmo-units, maar de twee productiehallen van respectievelijk 2.100 m² en 4.300 m² blijven behouden en worden te koop of te huur aangeboden. Op die manier hergebruiken we wat er vandaag nog is, maar steken we het in een nieuw kleedje.
De kmo-units hebben oppervlaktes tussen 128 en 405 m² en zijn uitermate geschikt als opslagplaats of atelier.

Ichtegem 4 kopie

Uitstekende ligging

Een grote troef van het nieuwe bedrijventerrein, is zijn goede bereikbaarheid. Het kmo-park ligt op 3 km van het centrum van Ichtegem en vlakbij de gewestweg N33 (Torhout-Oostende). De E40 bevindt zich op 10 km (afrit Gistel) en de E403 (afrit Torhout) op 12 km.

De sloop van de oude gebouwen van Dupon Biscuits die plaats moeten ruimen is inmiddels gestart. Global Estate Group hoopt in februari te starten met de bouw van de units, zodat de ondernemers eind 2022 hun intrek kunnen nemen in het nieuwe kmo-park. De interesse is – niet geheel verrassend – alvast groot: de verkoop is nog maar net gestart en de helft van de units is al verkocht.

1251 GEG BEERSEL B04 LR

Bouw van nieuw kmo-park in Beersel gaat van start

In Beersel start in september de bouw van het toekomstige kmo-park Molino, op de hoek van de Molenstraat en Breedveld. De site van ca. 8000 m² krijgt een stevige make-over: de bestaande gebouwen…

Lees meer

Global Estate Group zet eerste stappen in Frankrijk

Global Estate Group zet eerste stappen in Frankrijk

Met het nieuwe Franse kmo-park Cap d’Artisans waagt projectontwikkelaar Global Estate Group zich voor het eerst aan een project over de landsgrenzen heen.

Lees meer

Site Verhelst Bouwmaterialen Global Estate Group

Site Verhelst Bouwmaterialen krijgt nieuwe bestemming

In Ichtegem heeft projectontwikkelaar Global Estate Group de voormalige site van Verhelst Bouwmaterialen aangekocht. Op korte termijn krijgt het bestaande gebouw een tijdelijke invulling als…

Lees meer