17 november 2021

In de West-Vlaamse gemeente Houthulst is Global Estate Group zopas begonnen met de ontwikkeling van een kmo-park bestaande uit 18 units. Het project - De Melane genoemd - vormt de tweede fase in de realisatie van een bedrijventerrein, nadat we vorig jaar al een tiental percelen industriegrond hadden ontwikkeld.

De Melane vormt het sluitstuk van een volledig nieuw bedrijventerrein, nadat Global Estate Group vorig jaar op dezelfde site van zo’n 6,5 ha in een eerste fase ook al een deelproject ontwikkelde, bestaande uit een tiental industriegronden. Het liet toen ook een weg aanleggen om de industriezone met het achterliggende recyclagepark te verbinden en legde een ruime groenzone en bufferbekkens aan. Aan de werken ging zelfs een heuse bomdetectie en een archeologisch onderzoek vooraf omdat de omgeving in de Eerste Wereldoorlog zwaar onder vuur had gelegen.

7.200 m²

De industriegronden in Melanedreef waren destijds bijzonder snel uitverkocht. Intussen is ook de eerste bedrijvigheid al zichtbaar: twee ondernemers zijn al gestart met bouwen en een derde perceel werd in gebruik genomen als stapelterrein voor machines en bouwmaterialen.


Het nieuwe kmo-park De Melane - in totaal zo’n 7.200 vierkante meter groot - komt op het westelijke deel van de site te liggen. De 18 units die er komen, zijn verdeeld over twee gebouwen. Met oppervlaktes tussen 175 en 400 m² zijn de loodsen uitermate geschikt voor kleine, lokale ondernemers.

“Als ontwikkelaar willen we daarom zoveel mogelijk projecten bouwen op maat van die ondernemers.”

Kathleen Dewulf — Managing Partner van Global Estate Group

Opgaan in de omgeving

Elke unit is voorzien van een deur, poort en lichtstraat en wordt casco opgeleverd zodat de koper ze naar eigen wens kan inrichten. Ook twee units samenvoegen tot één ruimte, behoort tot de mogelijkheden.

Na de infrastructuurwerken die net werden opgestart, volgt de aanleg van de funderingen en vervolgens de montage van de units. Om het geheel visueel aantrekkelijk te maken, werd voor de afwerking gekozen voor twee verschillende grijstinten. Die doen de gebouwen bovendien mooi opgaan in de omgeving.

Vogelperspectief alle units Houthulst

Extra ruimte voor lokale ondernemers

De Melane is al het derde kmo-park dat Global Estate Group dit jaar realiseert in West-Vlaanderen. De nood aan kwalitatieve ruimte voor kleine ondernemers is er volgens de ontwikkelaar dan ook bijzonder hoog. Niet alleen de plaatselijke kmo-wereld, maar ook de gemeente Houthulst weet die missie van de projectontwikkelaar naar waarde te schatten: "Dit project biedt een oplossing voor het plaatstekort in de regio en geeft lokale ondernemers de kans om zich hier in Houthulst verder te ontplooien. Het bedrijventerrein, nu in totaal 6.5 ha groot, zal ongetwijfeld een boost geven aan de economie in onze gemeente" zegt Burgemeester Joris Hendrickx.

In de zomer van 2022 moet het nieuwe kmo-park in gebruik kunnen worden genomen.

“Dit project biedt een oplossing voor het plaatstekort in de regio en geeft lokale ondernemers de kans om zich hier in Houthulst verder te ontplooien.”

Joris Hendrickx — burgemeester van Houthulst

1251 GEG BEERSEL B04 LR

Bouw van nieuw kmo-park in Beersel gaat van start

In Beersel start in september de bouw van het toekomstige kmo-park Molino, op de hoek van de Molenstraat en Breedveld. De site van ca. 8000 m² krijgt een stevige make-over: de bestaande gebouwen…

Lees meer

Global Estate Group zet eerste stappen in Frankrijk

Global Estate Group zet eerste stappen in Frankrijk

Met het nieuwe Franse kmo-park Cap d’Artisans waagt projectontwikkelaar Global Estate Group zich voor het eerst aan een project over de landsgrenzen heen.

Lees meer

Site Verhelst Bouwmaterialen Global Estate Group

Site Verhelst Bouwmaterialen krijgt nieuwe bestemming

In Ichtegem heeft projectontwikkelaar Global Estate Group de voormalige site van Verhelst Bouwmaterialen aangekocht. Op korte termijn krijgt het bestaande gebouw een tijdelijke invulling als…

Lees meer