Kortrijk • 25 januari 2020

Bij het archeologisch onderzoek vorige zomer werden resten blootgelegd van de voormalige stadsmuur, stadsgracht en de Trompetterstoren. Op zaterdag 25 januari organiseerden we samen met de stad en het archeologiebedrijf een begeleid bezoek aan de archeologische opgravingen op de site. Een 300-tal mensen was aanwezig.

Trompetterstoren

De site van Residentie Broelhotel bedraagt ruim 1.500 vierkante meter. De locatie ligt pal op de oude stadsomwalling, die gebouwd werd tussen 1354 en 1454. Van die omwalling resten enkel de twee iconische Broeltorens. Zij waren een deel van de circa 22 torens die Kortrijk rijk was.


Onlangs werden restanten van een andere toren blootgelegd: de Trompetterstoren. Die werd in 1454 gebouwd. Op de kaart van Louis de Bersaques uit 1640 zie je de toren naast de Broeltoren en vlak aan het Tayaertsgat (cijfer 18 op de kaart) dat doorgang gaf van de bleekweide Broel naar de Kleine Leie. Het Tayaertsgat kwam er door toenmalig burgemeester Tayaert.

Rondleiding

Afgelopen zomer werden er in een eerste fase van het archeologisch onderzoek de resten ontdekt. Het terrein is intussen voorzien van een keerwand, waardoor de middeleeuwse site tijdens een tweede fase onderzocht kan worden. Een ideaal moment om de site open te stellen voor het ruime publiek, zo redeneerden projectontwikkelaar Global Estate Group, archeologiebedrijf Monument Vandekerckhove en stad Kortrijk.

Michelle Arnouts en Christof Vanhoutte van Monument Vandekerckhove gaven tijdens drie verschillende sessies in totaal een kleine 300-tal geïnteresseerden tekst en uitleg. “Het is een unieke kans om een site zoals deze te bezoeken”, zegt Arnouts. “Het is niet evident om bij dergelijke grote projecten alle partijen bereid te krijgen om zo’n geleid bezoek in te plannen. Dat is hier gelukkig wel gelukt. Maar het is bovendien ook nog eens een historisch interessante site, die de hele stadsontwikkeling van Kortrijk in kaart brengt. De stadsmuren dateren uit 15de eeuw. Bovenop die muur werden in de 18de eeuw woningen gebouwd. De trappen naar de kelder van die woningen werden ín die stadsmuur gehouwen. De kelder van het Broelhotel werd dan weer in de restanten van de Trompetterstoren geïnstalleerd.”

IMG 4444
IMG 4442
IMG 4439
IMG 4440
IMG 4438
IMG 4437
IMG 4436
Broelhotel bijna gesloopt Global Estate Group

Hotel Broel bijna gesloopt

De afbraak van gewezen viersterrenhotel Broel loopt op zijn laatste beentjes. Een stukje Kortrijkse geschiedenis verdwijnt. In de plaats komt een nieuw residentieel project.

Lees meer

Eerste steen Broelhotel Global Estate Group

Gewezen Hotel Broel maakt plaats voor exclusief woonproject

Op de site aan de historische Broeltorens in Kortrijk zijn arbeiders vandaag gestart met de bouw van het nieuwbouwproject ‘Residentie Broelhotel’. Burgemeester Vincent Van Quickenborne legde…

Lees meer

Voorgevel nieuwe appartementen oud PMS-gebouw Global Estate Group

Voormalig PMS-gebouw krijgt nieuwe bestemming

Op het President Rooseveltplein in Kortrijk komen binnenkort vijf nieuwe appartementen in het vroegere gebouw van het PMS, het huidige CLB. Het oorspronkelijke pand kreeg vorm in 1970, maar staat…

Lees meer