Kortrijk • 11 juni 2019

Op de site aan de historische Broeltorens in Kortrijk zijn arbeiders vandaag gestart met de bouw van het nieuwbouwproject ‘Residentie Broelhotel’. Burgemeester Vincent Van Quickenborne legde daarvoor deze ochtend de symbolische eerste steen.

Eerste steen

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group - gespecialiseerd in de heropbouw van leegstaande panden en slapende terreinen - legde vandaag samen met het Kortrijkse stadsbestuur de eerste steen van het exclusieve woonproject. De plek waar vroeger hotel Broel op de Broelkaai in Kortrijk stond - eigendom van de familie Vandecasteele en ruim 30 jaar een icoon voor de stad - ging drie jaar geleden failliet en stond sindsdien leeg. Global Estate Group sloopte het vertrouwde witte gebouw. Het hotel maakt nu plaats voor ‘Residentie Broelhotel’, een woonproject dat uit maar liefst zestien luxeflats, vier dakappartementen - waarvan één duplex - en vijf handelsruimtes op het gelijkvloers bestaat.

“Zoals in vele Vlaamse steden is stadsverdichting ook in Kortrijk noodzakelijk. Maar het is vooral belangrijk dat dit op een leefbare manier gebeurt, met respect voor de historische omgeving. Dit mooie project respecteert deze visie.”

Vincent van Quickenborne — Burgemeester Kortrijk

Eerste steen Broelhotel Global Estate Group

Respect voor de omgeving

Het project komt er na overleg met de stad Kortrijk, Erfgoed Kortrijk en Vlaanderen. De buurtbewoners vreesden eerder dat de nieuwbouw de historische omgeving zou overvleugelen, maar die zorgen zijn nu definitief van de baan. Global Estate Group zal het complex - dat met zijn drie bouwlagen anderhalve meter lager is dan het gewezen hotel - twee meter achteruit trekken, om zo de Broeltorens en het voormalige Broelmuseum nog meer tot hun recht te laten komen. Doordat ‘Residentie Broelhotel’ kleiner is dan het gewezen hotel Broel, zal de projectontwikkelaar de Burgemeester Tayaertstraat opnieuw aanleggen in dezelfde kasseitjes als de nieuwe Leieboorden.  

“In samenspraak met de stad Kortrijk, Erfgoed Kortrijk en Vlaanderen hebben wij enkele maatregelen voorzien om ‘Residentie Broelhotel’ zo goed mogelijk te integreren in de historische omgeving rond de Broeltorens. Op die manier willen wij verzekeren dat de nieuwbouw perfect geïntegreerd kan worden in de huidige omgeving," vertelt architect Damiaan Vanhoutte. 

“We namen maatregelen om te verzeker dat de nieuwbouw perfect integreert in de huidige omgeving.”

Damiaan Vanhoutte — Architect

Het project

Residentie Broelhotel combineert luxe appartementen met handelsruimtes. Het nieuwbouwproject aan het Kortrijkse water respecteert de geschiedenis en zijn omgeving. Door te kiezen voor een uitgepuurde architectuur ondergaat de residentie een verregaande interactie met de buurt.

Elk luxe appartement heeft dankzij de unieke ligging en omgeving een uitzonderlijk uitzicht: erfgoed, water en groen. Het gebouw in U-vorm creëert ruimte voor een groene binnentuin. De ondergrondse garages tellen twee verdiepingen.

Kortrijk Broelhotel Global Estate Group 1
Opgravingen Broelhotel Global Estate Group

Grote interesse in opgravingen Broelhotel

Bij het archeologisch onderzoek vorige zomer werden resten blootgelegd van de voormalige stadsmuur, stadsgracht en de Trompetterstoren. Op zaterdag 25 januari organiseerden we samen met de stad en…

Lees meer

Broelhotel bijna gesloopt Global Estate Group

Hotel Broel bijna gesloopt

De afbraak van gewezen viersterrenhotel Broel loopt op zijn laatste beentjes. Een stukje Kortrijkse geschiedenis verdwijnt. In de plaats komt een nieuw residentieel project.

Lees meer