Brugge • 15 juli 2020

Global Estate Group heeft maandag 13 juli goedkeuring gekregen van Stad Brugge voor het masterplan om de Veemarkt in Sint-Michiels te herontwikkelen. De site wordt een moderne gedeelde ruimte waar verschillende functies met elkaar verweven zijn. Wonen, werken, ondernemen… én ontmoeten: want ook de wekelijkse zondagsmarkt zal er blijven plaatsvinden. Vertrekkende van de unieke identiteit van de site creëert Global Estate Group op de Veemarkt een bruisende, groene ontmoetingsruimte waar het aangenaam vertoeven zal zijn.

De veemarkt in Sint-Michiel is een bijzondere plek voor vele Bruggelingen. Jarenlang werd in het typische gebouw met de imposante spanten vee aan- en afgevoerd. Op zondagmorgen strijkt hier al decennialang de populaire zondagsmarkt neer. Sinds augustus 2019 wordt er geen vee meer verhandeld op de site. Behalve op zondagochtend en bij voetbalwedstrijden, wanneer het plein dienst doet als parking, ligt de site er verlaten bij. In 2019 kocht Global Estate Group de site aan, en vandaag gaf Stad Brugge principiële goedkeuring voor de nieuwe invulling.

Luchtfoto Veemarkt Sint-Michiels Global Estate Group

Verweven functies

Gezien de strategische ligging en de unieke identiteit, werd gekozen om op de site een gedeelde ruimte te ontwikkelen waar verschillende functies met elkaar verweven zijn. Wonen, werken, ondernemen en ontmoeten zullen er hand in hand gaan. Het is de bedoeling om een aangename ruimte te creëren met veel oog voor buurtgroen, leefkwaliteit en duurzaamheid.

Veemarkt blijft markt

De oude markthal, met zijn indrukwekkende spanten, wordt voor een deel behouden. Onder de noemer 'stedelijke upcycling' krijgt het gebouw een nieuwe functie als ontmoetingsplek en co-workingspace. En de veemarkt blijft wel degelijk een markt, want onder de overdekte hal en op de drie aaneengeschakelde pleinen rondom is ruimte voor de wekelijkse zondagsmarkt en andere lokale evenementen.

Daarnaast komt een ruim buurtpark die de groene long van de site zal vormen. Het grootste deel van de site zal bovendien autovrij zijn. Parkeren zal voornamelijk ondergronds gebeuren.

Wonen

De woonfunctie wordt zowel horizontaal als verticaal verweven op de site. De Veemarkt mikt op een breed publiek en zal zowel de klassieke, 1, 2 en 3 slaapkamerappartementen als starterslofts en eengezinswoningen voorzien.

De site bevindt zich op een schakelpunt tussen het stad en het bos (Tillegem). Deze dynamiek zullen we weerspiegelen in het project zodat er een aangenaam, leefbaar residentieel weefsel ontstaat.

Werken

Op de site is ook plaats voor handel, horeca, diensten en kantoren. Aan de randen van de site, grenzend aan de kmo-zone Vogelzang, voorzien we ruimte voor ondernemers met een hoge toegevoegde waarde voor de lokale economie: kmo's uit de 'maakindustrie', stadslabo's, starters, creatieve kmo's …

De Veemarkt wil een hub worden waar kruisbestuiving tot stand komt tussen nieuwe en bestaande ondernemingen en waar synergiën ontstaan met de vlakbij gelegen Vives Hogeschool.

Veemarkt Global Estate Group 3
Kerstboom

Kerstboom markeert hoogste punt in O-Forty

In Blok F in O-Forty (Oostkamp) is het hoogste punt bereikt! Traditioneel wordt dit moment gemarkeerd door het plaatsen van een meiboom. Gezien de periode van het jaar, leek het ons leuk om voor…

Lees meer

Naamloos

Vergunning Veemarkt goedgekeurd

Goed nieuws! Deze week werd de vergunning voor de Veemarkt in Sint-Michiels goedgekeurd. Nu we definitief groen licht hebben, schieten we volop uit de startblokken om op deze unieke plek…

Lees meer

Oforty werf 2

Laatste drie gebouwen van O-Forty in verkoop

De laatste stap op onze hypermoderne bedrijvencampus O-Forty, aan de E40 in Oostkamp, is gezet. Vorig jaar ging de bouw van de laatste drie kantoorgebouwen van start, en nu begint de verkoop van…

Lees meer