Mechelen • 20 November 2024
Op 20 november 2024 werd het innovatieve riothermieproject voorgesteld op de Keerdoksite in Mechelen. Hierop bevindt zich het project D’île Malines, die realiseren met DCA. Samen met de stad Mechelen, Noven (Energy Service Company) en Aquafin, werd deze duurzame technologie gepresenteerd, die warmte uit rioolwater recupereert om de gebouwen op de site te verwarmen en te koelen.
Duurzame warmtebron
Deze toepassing van duurzame warmtebronnen passen perfect binnen onze visie van duurzame ontwikkeling en onderstreept onze voortdurende betrokkenheid bij het bevorderen van groene initiatieven. Het gebruik van riothermie betekent niet alleen een aanzienlijke besparing op energieverbruik, maar ook een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst met een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot.
Bedankt aan alle betrokken partijen: Aquafin, Fluvius de stad Mechelen en Noven voor hun samenwerking en toewijding. Dankzij deze inzet zetten we een grote stap richting een duurzamere wereld.
Wat is riothermie?
Riothermie is een innovatieve techniek die in Vlaanderen nog niet veel wordt toegepast. Bij riothermie gebruiken we de warmte in het rioolwater, afkomstig van douches, wasmachines, vaatwassers, … als energiebron om een lokaal warmtenet te voeden. We plaatsen een warmtewisselaar in de rioolbuis om warmte te onttrekken aan het rioolwater en een geleidervloeistof op de gewenste temperatuur te brengen. De warmtegeleider-vloeistof wordt vervolgens aangeboden aan een warmtepomp in het gebouw.”
Als primaire warmtebron voor de gebouwen op de Keerdoksite is riothermie een duurzame, makkelijk inzetbare en financieel interessante keuze. Het is ook een stabiele warmtebron, want er stroomt altijd afvalwater door de collector. Om ook bij bv. smeltende sneeuw, waarbij de temperatuur in de riolering een duik neemt, aan de warmtevraag te kunnen voldoen, wordt hier de combinatie gemaakt met geothermie. Onder het Rode Kruisplein en onder de nieuwbouwprojecten werden hiervoor geothermische boringen aangelegd die warmte onttrekken aan de bodem. De geothermie laat bovendien toe dat er in de warmere zomermaanden passieve koeling kan worden geleverd aan de bewoners, en zo warmt de bodem opnieuw op. Door de synergie van de 2 warmtebronnen wordt in feite een ondergrondse grote warmtebatterij gecreëerd en kan de site het ganse jaar door voorzien worden van 100% groene warmte.
Hospitaalsite Damme wordt gerestaureerd en vernieuwd
De groep TM Global-Monument, waar Global Estate Group deel vanuit maakt, heeft de reconversieplannen onthuld van de Hospitaalsite in Damme. Het Sint-Janshospitaal, de Margarethavleugel en de…
Read more