• Localisation

  Bruges

 • Catégorie

  Projet mixte

 • Statut

  En préparation

 • Type

  Reconversion

Le Veemarkt à Sint-Michiels (Bruges) est un projet extraordinaire situé à un endroit stratégique entre la ville et la forêt. Partant de l'identité unique du site, Global Estate Group crée sur le Veemarkt un espace partagé, vivant et verdoyant, qui combine différentes fonctions : lieu de vie, de travail, de rencontre... Le marché hebdomadaire du dimanche continuera également à s'y dérouler.

Stay tuned
AMS 1797 GLO BRU 20240430 Beeld A
AMS 1797 GLO BRU 20240430 Beeld D
AMS 1797 GLO BRU 20240430 Beeld F
AMS 1797 GLO BRU 20240430 Beeld H
Veemarkt 1
Veemarkt 9
Veemarkt 8
Veemarkt 5
Veemarkt 4
Veemarkt 3
Luchtfoto

Masterplan

Sinds augustus 2019 wordt er geen vee meer verhandeld op de site. Behalve op zondagochtend en bij voetbalwedstrijden, wanneer het plein tijdelijk dienst doet als parking, ligt de site er verlaten bij. In 2019 kocht Global Estate Group de site aan. In samenspraak met stad Brugge werd een ambitieus masterplan opgesteld dat in 2020 werd goedgekeurd.

Er werd hierbij gekozen om op de site een gedeelde ruimte te ontwikkelen waar verschillende functies met elkaar verweven zijn. Wonen, werken, ondernemen en ontmoeten zullen er hand in hand gaan. Het is de bedoeling om een aangename ruimte te creëren met veel oog voor buurtgroen, leefkwaliteit en duurzaamheid.

Werken & Winkelen

Op de site is plaats voor handel, horeca en kantoren. Langs de Koningin Astridlaan komt een supermarkt en is er nog ruimte voor een aantal andere handelszaken. Met in het totaal 3.500 m² handelsruimte vormt de site een commerciële verbinding tussen de handelscluster aan de Expressweg en aan de Torhoutsesteenweg. Daarnaast is er zo'n 10.500 m² kantoorruimte voorzien. Aan de randen van de site, grenzend aan de kmo-zone Vogelzang, voorzien we zo'n 2850 m² ateliers voor lokale ondernemers uit de maakindustrie.

Wonen

Ook de woonfunctie wordt verweven doorheen de site. We voorzien verschillende types woningen voor een breed doelpubliek, gaande van klassieke appartementen tot casco starterswoningen. Ter hoogte van de Graaf Pierre de Brieylaan komen meer kleinschalige volumes die mooi aansluiten bij de naburige woonwijk. De site bevindt zich op een schakelpunt tussen het stad en het bos. Deze dynamiek zullen we weerspiegelen in het project zodat er een aangenaam, leefbaar residentieel weefsel ontstaat.

Markthal & pleinen

De blikvanger centraal op de site wordt de overdekte, open markthal die opgetrokken zal zijn in hout en glas. De typische spanten van de oude veemarkt worden hernomen in de architectuur. Zo koesteren we de historische waarde en identiteit van de site. De markthal word een lichtrijke, overdekte ontmoetingsplek waar ook plaats zal zijn voor twee horecazaken.

De markthal vormt, in combinatie met de aaneengeschakelde pleinen rondom de hal, het decor voor de wekelijkse zondagsmarkt die op de site zal blijven plaatsvinden. In plaats van één groot plein, kozen we voor een aaneenschakeling van kleinere pleinen, zodat de ruimte aangenaam aanvoelt als er geen markt is. Er komen ook bloembakken met zitbanken en een fontein waar kinderen doorheen kunnen lopen en spelen.

Buurtpark

Achter de markthal komt een ruime, publiek toegankelijke groene parkzone met speelplein, picknicktafels, petanquevelden, … Zowel voor mensen die op de site wonen of werken als voor de buurtbewoners zal het er aangenaam vertoeven zijn.

De site van 34.000 m² zal slechts voor 35% bebouwd zijn. Naast het groen in de parkzone komt ook elders op de site heel wat kwalitatief groen. De bestaande bomen blijven zoveel mogelijk behouden. De site zal grotendeels autovrij zijn en parkeren gebeurt hoofdzakelijk ondergronds, met een ontsluiting naar de Koningin Astridlaan. Fietsers en wandelaars zullen de site gemakkelijk kunnen doorkruisen dankzij tal van fiets- en wandelpaden die worden aangelegd

5 mei 1952

Veemarkt opent de deuren

Augustus 2019

Aankoop site

Juli 2020

Goedkeuring masterplan

Voorjaar 2023

Opnieuw indienen vergunning fase 1

Najaar 2023?

Verkrijgen vergunning

Najaar 2023?

Start sloop

Begin 2024?

Start bouw parking

Aansluitend

Start bouw fase 1A

Tussen stad en bos

De veemarkt in Sint-Michiel is een bijzondere plek voor vele Bruggelingen. Jarenlang werd in het typische gebouw met de imposante spanten vee aan- en afgevoerd. Op zondagmorgen strijkt hier al decennialang de populaire zondagsmarkt neer.

Bovendien vormt de Veemarkt een uniek scharnierpunt tussen stad en bos. De site ligt op 3 km van centrum Brugge en ligt vlakbij het Tillegembos. De nabijheid van de Expressweg en het verkeersknooppunt E40/E403 zorgen voor een uitstekende bereikbaarheid.

Op 3 km van centrum Brugge

Vlak naast het Tilleghembos

Vlakbij Expressweg

Op 5 min km van knooppunt E40/E403

Goede bereikbaarheid met openbaar vervoer

Veemarkt
vous intéresse?

Contactez-nous:

📞 050 46 10 10
📧 sales@globalestategroup.eu

ou remplissez le formulaire.